Levi's - Kläder med historia

Kläder från Levi's bär på en anrik historia

Levi's grundades så tidigt som 1853 av den tyske emigranten Loeb Strauss som vid mitten av 1800-talet lämnade den tyska bayern för att finna lyckan i USA. Sedan tidigare hade Loeb en bror som drev en textilhandel i New York, vilken han de första åren i USA kom att driva tillsammans med sin bror. Efter en tid bestämde sig Loeb att det var dags att fortsätta västerut och för att ta steget till att skapa någonting eget.

Det bar av mot västkuststaden San Francisco där den unge Loeb även valde att byta namn till Levi Strauss - som i sin tur lade grunden till varumärket Levi's namngivning. Väl i San Francisco startade den unge, numera Levi, en handelsbod där han sålde kläder, stövlar och andra varor till små butiker i den amerikanska västern.

I denna artikeln följer vi historien om den unge Levi Strauss och den fantastiska resa som han tillsammans med sitt varumärke Levi Strauss & Co gjort från 1853 med framgångar som fortsätter än idag.


https://www.maddii.se/collections/levis

Levi's - en gedigen jeanshistoria

Historien om det anrika och ikoniska varumärket Levi's startar i samband med att den unge Levi 1853 flyttar till guldruschens San Francisco för att öppna sin egna handelsbod. Beslutet innebar att Levi lämnade kvar sin käre bror på östkusten och tog sig ut på egen upptäcktsfärd för att prova lyckan på egen hand.

Tjugo år senare, 1873, träffar Levi en skräddare vid namn Jacob Davis från Reno i Nevada. Tillsammans kommer de på och patenterar arbetskläder som förstärkts med nitar vid fickorna och som de tillverkat av ett slitstarkt denimtyg i blått. Detta var upptäckten av de klassiska blåjeansen som de patenterade den 20 maj 1873.

Det tog inte lång tid innan de ursprungliga kanvasväven byttes ut mot denim och jeansen blev en etablerad klädsel bland gruvarbetare, skogsarbetare och cowboys. Utvecklingen tog ordentlig fart och produktionen var snabbt uppe i över 100 000 plagg. Utvecklingen medförde även att varumärkets sortiment utökades till att bland annat innefatta jeansjackor, overaller och arbetsskjortor. Under denna tiden kostade ett par jeans från Levi's 1.46 dollar.

1920-talet bar stora framgångar och på den tiden var workwearbyxor från Levi Strauss & Co nästintill en självklarhet bland arbetare. Nya höjder uppnåddes under 1950-talet med hjälp av inflytelserika legender som James Dean och Marlon Brando som bar byxorna och som transformerade jeansen från ett vanligt plagg - till att vara ett sätt att leva på.

Försäljningen fortsatte med tiden att gå ännu bättre och Levi's jeans var välkända över hela den västra delen av USA, och ännu hade man inte fått det genombrott som önskades i den östra delen. Istället började varumärket blygsamt exportera kläder till Hawaii, Nya Zeeland och Mexiko - där man satsade på bland annat en overalltyp för barn som blev en omedelbar succé.


https://www.maddii.se/collections/levis

Ett varumärke som etablerat sig i modevärldens topp

Levi's har sedan starten gjort en makalös resa in i modevärldens hjärta. Resan har inneburit att många klassiker har uppstått där den absoluta främsta ikonen är 501-jeansen. Dessa jeans tillverkas och bärs än idag världen över av jeansentusiaster och det är nog lugnt att anta att väldigt många någon gång haft ett par Levi's jeans i sin garderob.

Även om varumärket har stött på tuff konkurrens från andra ledande jeansvarumärken så är Levi's fortfarande världens främsta jeanstillverkare och är bland annat rankade som ett av världens mest värdefulla klädvarumärke. Sortimentet består idag av kläder för både män, kvinnor och barn och succén fortsätter.

I dagens Sverige har Levi's varit trendigt i vågor - där vi exempelvis nu de senaste åren har bevittnat ett ordentligt uppsving, framförallt på barnsidan. De klassiska t-shirtarna med varumärkets logotyp tryckt över bröstet ses överallt på barn i alla åldrar.


https://www.maddii.se/collections/levis

Levi's online på Maddii.se

Givetvis har vi ett utvalt sortiment av kläder från Levi's online på Maddii.se. Vårt sortiment innehåller i dagsläget endast kläder för flickor och pojkar där bland annat de oerhört populära t-shirtarna finns med. Vi har även ett par utvalda jeansmodeller, sweatshirts och hoodies. Välkommen att ta en titt i vårt sortiment här.

15 % rabatt