Konsten att välja kläder

Konsten att välja kläder - Läsning om klädval

Att välja vilka kläder som man ska ha på sig är en vardaglig kamp som många handskas med varje morgon. Varje morgon ställer man sig samma fråga - "Vad ska ja ha på mig idag?". I detta läget spelar det ingen roll om garderoben så är överfylld med kläder, valet blir inte direkt lättare.

Undersökningar visar att 4 av 10 svenskar ägnar mindre än en minut per dag för att välja kläder för dagen. Var tredje ägnar mer än 3 minuter per dag. Det finns knep på hur man tar sig förbi hindret på morgonen, genom att exempelvis välja ut kläder inför morgondagen redan på kvällen. På så vis undviker man velandet på morgonkvisten när man helst vill att allting ska flyta på som det ska och vägen från sängen till jobbet ska vara så bekymmersfri som bara möjligt.

En undersökning som IKEA stod för, omfattade 24 000 respondenter från 23 olika länder i världen. Den centrala frågan som ställdes var hur lång tid var och en ägnade för att välja kläder på morgonen. Hos svenskar visade sig intresset för klädval vara någorlunda måttligt, då vi i genomsnitt inte ägnar lika mycket tid på klädval som i andra länder. Undersökningen visar också att det finns regionala skillnader i vår avlånga land, och det visar sig att var tionde svensk ägnar mer än 5 minuter per dag med att leta genom hyllor och galjar. Samtidigt framgår det att det enbart är var sextonde norrlänning som lika klädintresserad i förhållande till intresset i övriga delar av landet.

Tips för att välja kläder

Det finns en del tips och tricks som man kan använda sig av för att underlätta klädvalet. En variant som fått lite extra uppmärksamhet den senaste tiden, genom avslöjande av kändisar, är nämligen att sortera sina kläder. Tanken är då att man går igenom sin garderob och väljer ut de kläder som man tycker om allra mest för stunden och hänger de separat, eller avgränsar en del av garderoben till just de plaggen. Det kan exempelvis vara favorit shortsen och favoritskjortorna/t-shirtsen under sommarhalvåret.

Ett annat tips är att sortera efter färger och se till att enkelt veta vart man har varje plagg, och på så vis enkelt kunna överblicka vilka färger som är snygga att matcha tillsammans. Därefter är det en stor fördel om man kan memorera vilka plagg som går väl ihop och sortera ihop dem som en färdig outfit, om man vet om att man kommer att köra på samma kombination någon gång i framtiden. Har du själv några tips som du skulle vilja dela med dig av? Hör i sådana fall gärna av dig till oss!

Att välja kläder online på Maddii.se

När du handlar hos oss på Maddii.se så har vi sett till att försöka göra det så smidigt som möjligt för dig. Först och främst så har vi en filtreringsfunktion som gör det möjligt för dig att välja plagg efter ett par kriterier som du själv kan para ihop. Filtreringsvalen är sedan tidigare fastställda, men du har möjligheten att till exempel filtrera fram storlek, färg, material och kollektion. På så vis hittar du enkelt ett beige bomullschinos om det är det du letar efter.

För att veta vilken storlek som passar just dig, så har vi skapat en storleksguide som är avsedd för varje enskilt varumärke som finns i vårt sortiment. Vi har därefter också delat upp storleksguiderna efter brukaren, det vill säga, om du är man, kvinna eller barn, så har vi separata storleksguider så att du på ett enkelt sätt kan se vilka storlekar som passar just dig. Därtill har vi även komponerat en guide för hur man enkelt tar fram sina egna mått för att sedan jämföra med tabellerna. Smidigt va?


Märkeskläder online

15 % rabatt