Klädkoder

Hur man klär sig rätt vid olika sammanhang

Klädkoder kan vara krångliga och det är inte alltid glasklart vad det är som gäller när man får en inbjudan till något evenemang eller festligheter. Samtidigt så har klädkoder kommit att bli något som är allt mer förekommande och populärt. Det finns några varianter som är ganska självklart, exempelvis vilken klädsel som gäller vid bröllop och begravningar, men andra är kanske inte lika självklara. Därför tänkte vi gå igenom de absolut vanligaste och redogöra för dem en och en.

Syftet med klädkoder

Syftet med klädkoder är oftast att för att skapa ett visst tema eller att höja festen till en viss nivå. Det är den som bjuder in till festen som bestämmer vilken klädkod det är som gäller och då är det roligast för alla deltagande om den klädkoden efterföljs. Vad man som arrangör ska tänka på dock är att undvika klädkoden 'vit klädsel' eftersom att det förutsätter att gästerna antingen har vita kläder, eller så behöver de införskaffa till festen. Vad man då istället ska göra är att be gästerna att inkludera en vit detalj i sin klädsel, då det är mindre begärt och förmodligen har de flesta någonting vitt i sin garderob.

Klädkoden skapar i förlängningen också en form av gemenskap på festen vilket kan lätta lite på stämningen och göra festen ännu roligare. Det är viktigt att klädkoden därför också förmedlas på ett tydligt sätt så att alla deltagare förstår den och att den är lätt att följa.

Vi kommer nedan gå igenom de vanligaste klädkoderna som förekommer vid inbjudningar.

kavaj kostym

De vanligaste klädkoderna

Det finns en hel del klädkoder som är påhittade eller hemmagjorda som egentligen inte betyder något men ger läsaren en tolkningsfrihet. Vi tänkte gå igenom några av de klädkoder som är öppna för tolkning senare, men först lyfter vi fram några vanliga klädkoder till mer formella tillställningar.

Högtid

Om det anges att tillställningen är en högtid, eller om det inte står någon klädkod alls, men inbjudan är till en stor finare fest, exempelvis ett bröllop, då är det frack/kostym som gäller för män och långklänning, hel eller tvådelad för kvinnor.

Smoking

Står det angivet smoking på inbjudan så är det smoking för männen respektive knäkort/vadlång fin festklänning eller en fin aningen längre festklänning som gäller. Tvådelat går också bra, även festbyxor med överdel.

Mörk kostym

Om inbjudaren anger mörk kostym så är det inte svårare än att det är just en mörk kostym som gäller för männen och knäkort eller vadlång fin festklädsel för kvinnor.

Kavaj

Om det är kavaj som gäller i inbjudan så betyder det mörk kostym, om tillställning är väldigt formell. Om det är en mer lättsam inbjudan till en mindre formell tillställning så innebär kavajklädseln ett steg nedanför mörk kostym, det vill säga fortfarande en icke vardagsklädsel: kostym, exempelvis i färgerna grå, blå, mörkgrön, med en ljus skjorta och slips. För kvinnor innebär det en fin klänning, kjol med överdel eller byxdress som är tydligt icke-vardagsbetonad.

kavaj

Klädkoder som är fria för tolkning

Det finns även klädkoder som inte har någon bestämd betydelse och därmed lämnas öppet för tolkning för läsaren. Exempelvis klädkoder som 'festkläder', 'sommarfin' och liknande kan förekomma men är inte formellt bestämda. Vad som är festkläder är en subjektiv uppfattning och därmed olika för alla, även om vi tolkar festkläder som kanske en aning finare än hur vi klär oss till vardags. Däremot klär vi oss alla olika till vardags, och snäppet finare klädsel kan därför också skilja sig åt bland människor.

Festkläder kan däremot innebära allt från smoking, mörk kostym, ljus kostym, lång kjol, till kort festklänning. Det finns alltså ingen bestämd norm för vad det gäller, men håller man sig innanför ramen av det vi nämnt så kommer det fungera alldeles utmärkt. Tillställningen blir oftast trevligare om klädkoden fungerar väl för alla deltagande.

Sommarfin kan innebära snygga jeans, för någon, medan det är en lång klänning för någon annan, en kostym för den tredje, och så vidare. Det är en väldigt vad och svårdefinierad klädkod, men visst händer det att den förekommer.

15 % rabatt