Klädkoder

Hur klär jag mig rätt

Det kan vara krångligt med klädkoder, så till din hjälp tänkte vi reda ut ett par klädkoder steg för steg för att tyda vad de egentligen innebär. Det blir allt vanligare att använda sig av klädkoder i olika typer av sammanhang, men oftast framkommer det i festsammanhang. Om inbjudaren till ett evenemang anger en klädkod kan det tolkas som den tänka nivån på festen. Sen finns där även en del normer för vad som gäller vid inbjudan, till exempel kan det vara mindre populärt att be gästerna klä sig i 'vit klädsel', då det förutsätter att gästerna antingen har, eller behöver skaffa vit klädsel till tillställningen. Det är däremot godtaget att be gästerna att inkludera en detalj i sin klädsel, exempelvis 'något vitt', vilket blir en valfrihet för gästen att antingen klä sig i ett vitt plagg eller accessoar eller liknande.

Varför klädkod? Inbjudarens avsikt är ju att skapa en gemenskap på festen. Det kan betyda rätt så mycket att det finns en gemensam klädnivå. Det är däremot viktigt att koden är begriplig och tolkas på ett liknande sätt av alla inbjudna, annars försvinner tyvärr syftet.

Vi kommer redogöra för ett par av de vanligaste klädkoderna som förekommer på inbjudningar härefter.

Vanliga klädkoder

Det finns en hel del klädkoder som är påhittade eller hemmagjorda som egentligen inte betyder något men ger läsaren en tolkningsfrihet. Vi tänkte gå igenom några av de klädkoder som är öppna för tolkning senare, men först lyfter vi fram några vanliga klädkoder till mer formella tillställningar.

Högtid

Om det anges att tillställningen är en högtid, eller om det inte står någon klädkod alls, men inbjudan är till en stor finare fest, exempelvis ett bröllop, då är det frack/kostym som gäller för män och långklänning, hel eller tvådelad för kvinnor.

Smoking

Står det angivet smoking på inbjudan så är det smoking för männen respektive knäkort/vadlång fin festklänning eller en fin aningen längre festklänning som gäller. Tvådelat går också bra, även festbyxor med överdel.

Mörk kostym

Om inbjudaren anger mörk kostym så är det inte svårare än att det är just en mörk kostym som gäller för männen och knäkort eller vadlång fin festklädsel för kvinnor.

Kavaj

Om det är kavaj som gäller i inbjudan så betyder det mörk kostym, om tillställning är väldigt formell. Om det är en mer lättsam inbjudan till en mindre formell tillställning så innebär kavajklädseln ett steg nedanför mörk kostym, det vill säga fortfarande en icke vardagsklädsel: kostym, exempelvis i färgerna grå, blå, mörkgrön, med en ljus skjorta och slips. För kvinnor innebär det en fin klänning, kjol med överdel eller byxdress som är tydligt icke-vardagsbetonad.

Kavajer billigt online


Klädkoder som är fria för tolkning

Det finns även klädkoder som inte har någon bestämd betydelse och därmed lämnas öppet för tolkning för läsaren. Exempelvis klädkoder som 'festkläder', 'sommarfin' och liknande kan förekomma men är inte formellt bestämda. Vad som är festkläder är en subjektiv uppfattning och därmed olika för alla, även om vi tolkar festkläder som kanske en aning finare än hur vi klär oss till vardags. Däremot klär vi oss alla olika till vardags, och snäppet finare klädsel kan därför också skilja sig åt bland människor.

Festkläder kan däremot innebära allt från smoking, mörk kostym, ljus kostym, lång kjol, till kort festklänning. Det finns alltså ingen bestämd norm för vad det gäller, men håller man sig innanför ramen av det vi nämnt så kommer det fungera alldeles utmärkt. Tillställningen blir oftast trevligare om klädkoden fungerar väl för alla deltagande.

Sommarfin kan innebära snygga jeans, för någon, medan det är en lång klänning för någon annan, en kostym för den tredje, och så vidare. Det är en väldigt vad och svårdefinierad klädkod, men visst händer det att den förekommer.

BLACK WEEK 30 % RABATT