Hur väljer man rätt kläder till arbetsintervjun?

Så väljer du rätt kläder till arbetsintervjun - vi ger dig tipsen!

Att välja rätt kläder till arbetsintervjun kan vara skillnaden mellan att bli anställd eller inte. Din nya potentiella arbetsgivare får sitt första intryck av dig baserat på vad du är klädd i när ni träffas. Även om man säger att det är egenskaperna som är det viktigaste när man anställer, så är rätt kläder på arbetsintervjun något som ökar dina chanser. Faktum är att vad du har på dig till arbetsintervjun sänder ett budskap till chefen som kanske kommer att anställa dig. Det har visat sig vara mer betydande än folk kan tänka sig och därför gör du dig själv en tjänst genom att fundera och analysera över situationen innan du väljer att gå. I de flesta fall är det arbetsintervjun som fäller avgörande för om din potentiella arbetsgivare ser dig som en blivande anställd eller inte. Därför ska du ta klädseln och förberedelserna inför på största allvar.

hur man klär sig till arbetsintervjun

Vikten av att ta klädseln seriöst

Alla har vi säkert hört lustiga historier om arbetsintervjuer med exempelvis opassande eller ogenomtänkt klädsel. Känner ni till någon som gått till en arbetsintervju i ett par joggingbyxor kombinerat med en enkelfärgad t-shirt? Det är en klädsel som går hem i andra sammanhang, men som absolut inte hör hemma på en arbetsintervju. Det finns åtskilliga studier som tyder på att vi människor skapar en uppfattning om motparten utifrån vad denne har på sig. Din nya potentiella arbetsgivare är inget undantag. Tänk därför på vilket budskap du vill sända till din arbetsgivare när ni träffas, för tro det eller ej, kläderna säger mycket om personen.

Fundera lite på hur du själv uppfattar människor du träffar. Lägger du märke till vad dem har på sig? Vad får du för intryck av olika klädslar? För om du själv skapar uppfattningar av andra du träffar baserat på hur de klär sig, är det då inte logiskt att anta att det samma gäller för dig?

Hur du förbereder dig på bästa sätt inför arbetsintervjun

Arbetsintervjun är som vi tidigare skrivit, det avgörande tillfället mellan en anställning eller inte. Det är därför förberedelserna är oerhört viktiga och ska tas på största allvar, eftersom att det enbart kan vara till din fördel. Genom förberedelse hinner du välja ut vilket budskap du vill sända ut på intervjun och hur du väljer kläder för att göra det. Men även för att tänka igenom samtalet och fundera på vilka olika scenarion som kan dyka upp och vilka frågor som kan tänkas ställas. Ju mer du har förberett dig desto bättre kommer det gå för dig och dina chanser till anställning ökar.

Det är nämligen så att du i regel blir bedömd direkt när du kliver in i rummet. Det är alltså diet första intrycket som dina potentiella nya arbetsgivare får av dig och försöker utifrån det skapa en förförståelse för dig och för samtalet. Det första intrycket kan till och vara det som avgör. Gör du exempelvis ett dåligt första intryck så kommer du att befinna dig i en uppförsbacke direkt när samtalet börjar. Underskatta därför inte effekten av vad rätt kläder kan innebära för dig i sammanhanget. Klädseln är dessutom en del av intervjun som du kan kontrollera och påverka till din fördel.

För att ta reda på vad din nya potentiella arbetsgivare kan tänkas förvänta sig av dig klädselväg, så tipsar vi om att ta kontakt med någon från arbetsplatsen, antingen via telefon eller mejl, och fråga hur dem anställda normalt klär sig. Ännu bättre är det om du gör ett personligt besök på arbetsplatsen så att du kan se det med egna ögon, och kanske till och med få en känsla av hur klimatet och kulturen på arbetsplatsen är.

En tumregel som vi varmt rekommenderar är dock att satsa på ett mer uppklätt val av kläder till intervjun. Det är alltid bättre att vara uppklädd än att inte vara det i dessa sammanhang. Det sänder ut signalen om att du tar intervjun och tillfället på allvar samt att du visar att du har en ambition att hjälpa driva företaget framåt.

För den som är osäker så fungerar alltid en klassisk kostym oavsett om du är man eller kvinna. Det viktigaste att komma ihåg är att du ska känna dig självsäker och bekväm i det du har på dig. Din självsäkerhet kommer då att synas och påverka din intervju på ett positivt sätt. För om du känner dig stilig och självsäker så kommer det att märkas på din utstrålning och blir svårt att missa. Vem tycker inte om en självsäker medarbetare?

I slutändan kommer det inte bero på hur ren och struken din skjorta är, eller hur välputsade skor du har på dig. Kläderna kommer aldrig kunna garantera dig jobbet, men det är alltid bättre att ha en genomtänkt klädsel än att gå till arbetsintervjun felklädd. Att vara felklädd kan snarare bidra till att tjänsten inte blir dig. Som vi ser det så är det inget misstag som är värt att begås i onödan. Behöver du mer inspiration så du läs här.

välj rätt kläder till arbetsintervjun

Saker du ska undvika på arbetsintervjun

Nu kommer vi till delen där vi samlar praktiska och kloka tips som du bör fundera på när du väljer vad du ska ha på dig. Dessa punkterna är vedertagna no-go saker som du definitivt ska undvika på en arbetsintervju.

  • Ha ingen huvudbonad på dig

En mössa, keps eller huva ska du absolut inte ha på dig under arbetsintervjun. Den signal du sänder ut är väldigt oseriös och det kan upplevas som att du har någonting att dölja eftersom art du täcker ditt huvud. Här gäller självfallet undantag för religiösa huvudbonader.

  • Se till att skyla dig

I vissa branscher kanske det fungerar med att klä sig lite utmanande, men normalt sett så hör inte en djup urringning hemma på en arbetsintervju. Inte heller en tröja som slutar vid magen, eller skor som är lågt skurna. I slutändan ska det vara andra egenskaper som bör vara anledningen till att jobbet blir ditt. .

  • Slipsar eller andra accessoarer med konstiga mönster

Undvik att använda accessoarer som föreställer roliga figurer, eller som pryds av ett opassande mönster eller som på något sätt kan ge en oseriös och respektlös känsla. Humor är alltid bra att ha, men spara det i sådana fall till när du bekantar dig med dina nya kollegor. Det finns en risk att intervjuaren får ett intryck av att du är en oseriös sökande.

Vill du ha smink så ska du självklart ha det. Var däremot försiktig med att sminka dig för mycket, lagom är alltid en bra riktlinje.

  • Undvik starka dofter

För mycket parfym och deodorant ska du undvika, det gäller även lukt från cigaretter. Satsa på att lukta gott men på ett neutralt sätt så att din lukt inte får fokuset framför vad du faktiskt säger under intervjun.

  • Håll skägget välvårdat

Om du har skägg så är det bra om du håller det trimmat och välskött. Det ger dessutom ett intryck av att du är noggrann och disciplinerad..

  • Piercingar och tatueringar

I dag har mer eller mindre var och varannan i Sverige en piercing eller en tatuering. Därför bör det nu inte vara särskilt stötande för en potentiell arbetsgivare. Du bör däremot fundera på vilka meddelanden dina tatueringar bär, och om det är något du vill ska synas på intervjun. Det är alltid bäst att täcka sådant som kan upplevas som stötande.

kläder till arbetsintervjun

Om du följer våra tips och knep så är du på rätt väg att skapa bra förutsättningar för dig själv på din arbetsintervju. Du tar kontrollen över att uppfattas som en seriös kandidat för tjänsten. Resten kommer däremot att hänga på dig, dina meriter, kvalitéer och vilket intryck du gjort på arbetsgivaren. Vi önskar dig all lycka på din intervju och hoppas det går vägen för dig.

Har du frågor eller funderingar så är du alltid välkommen att höra av dig till oss. Är du nyfiken på hur man klär sig på en arbetsplats så kan du läsa mer här.

15 % rabatt