Hur väljer man kläder?

Så här väljer du kläder - vi ger dig tipsen

Hur man väljer kläder är en konstform i sig, men en konstform som alla kan lära sig att bemästra om dem vill. Vi är alla unika och skiljer oss från varandra, och därav även våra klädstilar. Hur vet man viken stil man har och hur väljer man egentligen kläder så enkelt som möjligt? Det finns som tur är strategier och knep för att göra klädvalet mycket enklare varje morgon. Har du inte en tanke med hur du hanterar alla dina plagg så gör du det svårare för dig själv att välja. I denna artikeln går vi igenom hur man väljer kläder och vad det innebär med att ha en stil. Ta del av både tips och inspiration och kom ett steg närmre en enklare vardag.

Vi delar i artikeln upp tanken i två delar, där vi först går igenom vad det innebär att ha en klädstil och därefter hur man gör det enkelt för sig i garderoben. Vill du läsa mer så kan du göra det här och här.

hitta sin stil

Hur hittar man sin stil?

Att hitta sin personliga klädstil behöver inte vara så svårt som det kan kännas. Precis som mycket annat här i livet så blir det vad man gör det till. Och i sökandet på den egna stilen så är det onödigt att uppfinna hjulet om och om igen. I generationer har klädstilar skapats, förändrats och försvunnit, låt dig därför inspireras av alla valmöjligheter och plocka åt dig det bästa av det du tycker om. Klädstilen och klädvalen blir som ditt första meddelande i kommunikationen med andra människor, det är där grunden för det första intrycket ligger och vad du har på dig säger en del om dig som person. Vi sänder alltså alltid ut ett budskap, eller meddelande, med de kläder som vi bär och som följd är det viktigt att vara medveten och tänka igenom.

För att det hela ska bli mer begripligt så går vi steg för steg igenom hur du hittar din stil. I slutändan så är det bara du själv som vet vilken din stil är, men om du inte redan vet så ger vi dig redskapen. Vi rekommenderar att det första steget är att skapa en överblick över vad som faktiskt finns i din garderob. Gå igenom det du hittar och fundera på om du kan se dig själv bära det eller inte, skänk bort det du inte längre vill ha och skapa plats för nya plagg.

När du skapat en överblick så tar du fram de klädkombinationer som du mest tycker om i garderoben, och lägg dem åt sidan. Om du lyckas hitta tre kombinationer så har du en väldigt bra grund att stå på. I nästa steg så gör du det motsatta och letar fram kombinationer som du inte tycker om, och lägg även dem åt sidan.

När du plockat fram tre bra och tre dåliga kombinationer så uppmanar vi dig att fundera på vad du tycker är positivt respektive negativt med dem klädkombinationer du valt. Vad tänker du när du ser dem? Vad är det du gillar? Vad gillar du inte? Är det du? Det är viktigt att fundera och försöka svara på frågorna för att göra det tydligt för sig själv vad det är man faktiskt tycker om.

Steget efter består av att fundera på hur du skulle beskriva dig själv, dina egenskaper men även hur du vill att din omgivning ska uppfatta dig. Ser du dig själv som ambitiös? Stilig? Elegant? Om du kommer fram till något så ber vi dig föreställa dig hur en sådan person klär sig. Vad får du upp för bild i huvudet?

När du skapat en klar bild så behöver du välja ut de plagg som finns i din garderob som stämmer överens med den bild du ser i huvudet. Känns det som att du skulle kunna ha dem kläderna på dig och att de stämmer överens med hur du vill uppfattas? Tänk även i detta steget på färger. Färger är väldigt viktiga och avgörande när det gäller valet av klädstil. Det finns säkrare kort att välja, så som vitt, svart eller blått, men våga testa dig fram och se vilken färg som ger dig bäst lyft.

Vill du läsa mer så kan du göra det här.

hitta sin stil

Hur väljer man kläder?

Tipsen för hur man väljer kläder är många. En metod som fått mycket medial uppmärksamhet är att sortera sina kläder och skapa kategorier. Principen bygger på att du går igenom hela dina garderob och delar upp dina plagg i kategorier. Välj dina favoriter och häng dem separat, eller skapa en egen "sektion" åt dem i garderoben. Därefter följer du samma princip och väljer vilka kategorier du vill dela upp i. Det kan vara kläder för vardagen, kläder för arbetet eller kläder till festen. Så sätt gör du det enklare för dig själv varje gång du ska välja kläder, eftersom att du vet vart du ska leta.

Ett annat omtalat tips är att sortera dina kläder efter färger, även då får du en bra överblick och det blir lättare att se vilka kombinationer du kan använda dig av, och vilka färger som gör sig väl tillsammans. Om du hittar favoritkombinationer så är det en varm rekommendation att sortera kläderna på det viset också, alltså att du redan väljer ut en färdig outfit som du tycker om, och lägger den åt sidan.

Om du lägger undan flera färdiga matchningar som du tycker om, så blir det också enklare att föreställa sig hela din klädsel i förväg, eftersom att du kan se vad du ska ha på dig, topp till tå. Möjligheten att variera ska man absolut inte underskatta och även om en färdig kombination valts ut så är det inget fel att förbättra längs vägen.

Hur du väljer att göra är helt och hållet upp till dig, men att sortera och dela upp sina kläder skapar en bättre överblick och gör valet varje morgon enklare. Då kan du istället lägga fokus på resten av dagens utmaningar och beslut. Vi hoppas du fått tips, inspiration och kanske även lite insikter med hjälp av den här artikeln. Funderar du över något så hör mer än gärna av dig.


stenströms online

15 % rabatt