Hur tillverkar man kläder av bomull?

Så gör man kläder av bomull

Vi reder ut hur man tillverkar kläder av bomull, ett av modevärldens mest använda material. De flesta människor har något plagg och kläder av bomull, ett material som både andas, växer naturligt, och som är behagligt att bära mot kroppen. Bomullstyget finns i allt från t-shirts, tröjor, klänningar, jeans och mycket mer. Utöver att man gör kläder av bomull så görs till exempel handdukar, filtar och andra tillbehör till hemmet. Användningsområdet är väldigt brett och det är just det som gjort bomull till världens mest använda textilmaterial. I denna artikeln kommer vi främst inrikta oss på tillverkningen av kläder genom bomull och dess olika steg, allt från fälten tills att de hamnar hos återförsäljare. Men först behöver vi förtydliga vad bomull är och hur det odlas.

bomullskläder och kläder av bomull

Vad är bomull?

Bomull är det mest använda textilmaterialet i världen och är ursprungligen en växt. Växten har blommor på sig som ser ut som små frökapslar där själva bomullen utvinns från. Bomullsfrön sås på hösten och därefter växer plantorna tills de blir höga, ungefär i storlek med en normalvuxen människa. Plantan växer i ungefär 9 månader innan det är dags för skörd. Bomullsblommorna slår ut och får en krämvit färg för att kort därefter skifta till rosa. Blomman faller av efter fullväxt efter cirka 3 dagar, och på den tiden har blomman skiftat färg från krämvit till rosa och slutligen röd.

Frökapseln blir som störst ungefär lika stor som ett hönsägg och efter cirka en månad har bomullsfibrerna uppnått sin fulla längd. När kapseln är mogen och färdigväxt så öppnar den sig, ut kommer bomullsfibrerna som sväller ut och torkar. Som följd blir det en tuss och det är just tussen man är efter, och som till sist blir textilmaterial. Det finns cirka 20 olika arter av bomull varav fyra av dem är de som är främst representerade i klädtillverkning.

Det är svårt att säga hur länge mänskligheten använt sig av bomull vid tillverkning av textil. Vetenskapsmän har genomsökt mexikanska grottor och fann bitar av bomullsbollar samt bitar av bomullskläder, som är över 7 000 år gamla. Till Sverige kom bomullen under Vikingatiden men det var arabiska köpmän som introducerade bomullskläder i Europa runt 800 år e Kr. Ungefär vid 1 500 e Kr var bomullen ett världskänt material och som resultat började man odla mycket bomull i Amerika. Vid 1720-talet då man i England kom på bomullsmaskinen var det ordentliga startskottet för bomullstillverkningen. Läs mer om bomull här.

bomullskläder maddii.se

Bomullskläder

Tillverkningen börjar med att plantan odlas och man utvinner tussarna från blommorna, därefter skickas det till ett bomullsrenseri där man separerar fibrerna från bomullsfröet. Därefter tvättas tussen och packas ihop i bomullsbalar som sedan köps av en råvaruhandlare. Därefter hamnar bomullen i ett spinneri där man väver bomullen till textil för att därefter säljas till en textilfabrik som i sin tur tillverkar kläderna som i nästa led säljs till varumärken världen över.

Ungefär 60 % av alla damkläder är idag tillverkade av bomull och det gäller främst sommarkläderna. Under de varmare delarna av året är det viktigt att ha kläder som andas och som är lätta. Ungefär 75 % av alla herrkläder är tillverkade av bomull och även för män är det populärast med bomullskläder under sommarhalvåret.

Bomullskläder är bekväma och har en svalkande effekt när det är varmt och en stor anledning till att det används i så stor omfattning. Bomull är grunden till andra tyger så som denim, som i nästa led är jeansmaterial. Utöver detta är även flanell gjort av bomull och används till pyjamas, skjortor, mysdräkter och mysbyxor.

Vi tycker om bomull och i vårt sortiment finner du många plagg som är tillverkade i ett mjukt och skönt bomullsmaterial.


15 % rabatt