Hur klär man sig stiligt?

Så här klär du dig stiligt - vi tipsar!

Att klä sig stiligt är en konstform, men det är en sådan konstform som alla kan lära sig att bemästra. Det viktigaste är att lära sig grunderna och förstå tankesättet. Vad som är stiligt för varje enskild kan skilja sig åt, men vi går igenom den typen av stiligt som det finns en bred konsensus kring. Det skiljer även på vad som kan betraktas som stiligt för en man och vad som är stiligt för en kvinna. Fundera gärna på vad stiligt är för dig och hur du föreställer dig att det ser ut. I denna artikeln går vi igenom de olika delarna och lämnar både tips och inspiration längs vägen.

stiliga herrkläder

Att bygga en stilig basgarderob

För att kunna klä sig stiligt så behöver man först och främst bygga sin egna basgarderob. Det är kanske inte den roligaste uppgiften i garderoben, men det är en sådan uppgift som är avgörande för helheten och som kommer behöva göras. Du behöver först och främst skapa en överblick över vilka skjortor, kavajer, flugor, slipsar, byxor och skor du har i garderoben.

Dem nämnda delarna av klädsel är viktiga att ha koll på eftersom att det är de plaggen du främst kommer använda i olika kombinationer. Ta fram det du tycker om och använder och skänk det du inte längre vill ha, till antingen vänner eller välgörenhet. Då gör du dig av med kläder som inte passar längre och du skapar samtidigt utrymme för nya plagg.

Att välja rätt skjortor

Skjortan är den första och viktigaste biten i att skapa en stilig look alla dagar i veckan. Det finns ett uttryck som lyder "du ska inte döma hunden efter håren", men studier visar att man gör det ändå. Vi människor vill gärna förstå oss på vår omvärld och gör det därför enkelt för oss genom att per automatik kategorisera och placera in saker och ting i fack. Detta gäller även de människor vi träffar, därför är det första intrycket viktigt och vad du väljer att ha på dig sänder även ut ett budskap om vem du är. Se därför till att välja smart och kombinera skjortan med rätt underdelar och rätt färgkombinationer.

Valet av färg på skjortan utmynnar i två självklara val och som betraktas som standard och måsten. Det är den vita och den blå skjortan. Dessa två färger är två säkra kort som behöver finnas med i en stilig garderob. En rekommendation är att åtminstone ha två eller tre av vardera färg. Du matchar färgerna enkelt med i princip vad som helst och det gör skjortan till fundamentet i hela bygget.

En vit skjorta kan du bära vid alla tänkbara tillfällen och det är just därför det är den vanligaste och mest använda färgen. Den vita skjortan matchas med vad som helst, oavsett om det är formellt eller ledigt som gäller. En av våra favoriter är den vita skjortan under en enkelfärgad stickad tröja i marinblå eller svart. Den kombinationen fungerar både till vardags, jobb eller fest.

En blå skjorta kan du också ha som vardags-, fest- eller arbetskläder. Färgen blå är inte lika formell som den vita, men är i våra ögon ett mer elegant val än den vita skjortan. En blå skjorta skriker stil och elegans på ett sätt som den vita inte fullt ut kan. Matcha även den blå skjortan snyggt med en stickad tröja, men gärna i ljusare färger.

skjorta

Vilken färg på kostymen?

Du behöver inte ha för många kostymer, de flesta män klarar sig på att ha två eller tre. Vilken färg man väljer att ha på sin kostym kan variera, det som avgör är hur bekväm du känner dig i den färgen samt om du kan bära upp den. Vilken färg tycker du själv att du klär bäst i?

En bra tumregel är att ha åtminstone en marinblå och en svart kostym i din garderob. Då klarar du dig genom i princip alla tillfällen där dresscoden är kostym eller de tillfällen då du bara vill klä upp dig extra elegant en dag. Den marinblå kostymen eller kavajen separat, går alltid hem. Oavsett om det är vardag, fest, middag eller arbete, så går det hem. De flesta klär bra i marinblått och det är just därför det blivit det mest populära färgvalet bland kostymer och kavajer.

Den svarta kostymen är en storfavorit också och är möjligtvis den absolut vanligaste färgen att ha på sin kostym. Den svarta går hem i exakt alla lägen, oavsett om det är bröllop eller begravning, så är den svarta rätt färg att välja. Skulle du våga dig på en annan färg? Kan du se dig själv i exempelvis en grön kostym? Valen är många, men det viktigaste är hur du känner dig när du är iklädd kostymen.

kostym stiligt

Vilka skor ska man välja?

Skorna ska vi absolut inte glömma. Skorna är den sista och avgörande pusselbiten i hela bygget. Det spelar ingen roll hur du är klädd, hur putsade dina skor är, hur elegant din kostym är, om dina skor inte passar in i bilden. Även om resten ser perfekt ut så kommer uppmärksamheten dras till skorna som inte symmetriskt passar in i helheten. Av den anledningen är rätt par skor A och O.

Här uppenbarar sig valet att välja om man vill köpa billigare skor som håller ett kortare tag och slits ut, eller om man vill investera i ett par ordentliga skor, eftersom att vid rätt skötsel kan de följa med en hela livet. Vår rekommendation är att investera i ett par ordentliga skor och därefter ta hand om dem, då kommer du kunna bära dina favoriter livet ut.

Skorna får makten att kunna fälla avgörandet och därför är det viktigt att se till att ha skor som gör sig väl med resten av din klädsel. Skapa gärna kontrast, för att ge ett konkret exempel så kan du föreställa dig själv iklädd ett par blå jeans som därefter möts av ett par bruna skor. Skön kontrast, eller hur?

finskor

Vi hoppas verkligen att du fått med dig tips och inspiration för hur du ska klä dig stiligt. Var inte rädd för att experimentera och kombinera på olika sätt och med olika färger. Det är just så du tar reda på vad du själv klär mest stiligt i. Det som är stiligt för någon annan behöver inte betyda stiligt för dig.

15 % rabatt